Warmtepompen

Warmtepompen met bronsysteem

Met het kiezen van verwarming beslist u hoe hoog of hoe laag uw verwarmingskosten de volgende tientallen jaren zullen worden. Bovendien heeft uw beslissing een positieve of negatieve invloed op het milieu. In de laatste jaren zijn de eisen die aan een verwarming worden gesteld wezenlijk veranderd.

Door de stijgende belangstelling in duurzame energie, vragen steeds meer particulieren, bedrijven en instellingen

W.T.I. DUURZAAM  naar alternatieve manieren om gebouwen te verwarmen en te koelen. De aangescherpte EPC norm en het Energielabel dragen bij aan deze stijgende vraag.
Met een warmtepompinstallatie biedt u uw cliënt de oplossing voor de toekomst.

Door de stijgende energieprijzen, vraag naar koeling en het groeiende milieubewustzijn is het belangrijk om te kiezen voor een verwarming met een hoog comfort daarbij moet het milieu optimaal worden ontzien. En dat is precies wat warmtepompen van Alpha-InnoTec kunnen bieden.

Vaillant
Een “open systeem” is een geothermisch bronsysteem waarbij water uit een bron wordt gebruikt. Dit water wordt vanaf een zekere diepte opgepompt en naar een platenwisselaar getransporteerd waaraan de warmte wordt afgedragen. Het afgekoelde water wordt vervolgens teruggeleid naar de bodem.

 

Een “gesloten systeem” is een geothermisch bronsysteem waarbij water of een antivriesoplossing door een afgesloten pijp circuleert. Waar een open systeem grondwater uit het boorgat oppompt, gebruikt en weer terugleidt, wordt de vloeistof bij een gesloten systeem gecirculeerd in een gesloten wisselaar systeem dat is verbonden met de warmtepomp waaraan de warmte wordt afgedragen.

 

warmtepomp

 

Met een rendement van 500 procent is het gebruik van aardwarmte een zeer energiezuinige en uiterst goedkope manier van verwarmen; met één deel elektrisch vermogen maken we vijf delen verwarming. Ook na aftrek van de verbruikte elektriciteit voor het aandrijven van de pompen, blijft het gebruik van aardwarmte zeer voordelig voor portemonnee en milieu. Het gebruik van aardwarmte voor de verwarming van huizen wordt al circa veertig jaar toegepast in vele landen. Waarom gaat Nederland dan nu pas over op dit principe?

Nederland heeft gas. Tot voor kort was dit een relatief goedkoop stookproduct, waardoor in Nederland geen grote behoefte bestond aan alternatieve energiebronnen. Nu de gasprijzen voortdurend oplopen en het milieu roept om zuinig energieverbruik, komt aardwarmte nu ook in Nederland volop in beeld.

 

Een warmtepomp verwarmingsinstallatie bestaat uit 3 componenten, namelijk:

 

  • Warmteopwekker: de warmtepomp. De      in de winter verkregen bodemwarmte wordt middels deze installatie      afgegeven aan het verwarmingssysteem in de woning. In de zomer wordt      hetzelfde systeem ingezet om het huis te verkoelen door de warmte in huis      af te voeren naar de bodem.
  • Warmtedistributie: het      wand-/vloerverwarmingssysteem in de woning of het kantoor.

 

Warmtebron: de bodem. De bodemtemperatuur in Nederland en België ligt het gehele jaar door vanaf 10 meter diepte vrijwel constant tussen de 10C tot 14C.

De inhoud van een pand bepaalt hoeveel capaciteit benodigd is. Hierop wordt afgestemd of er bijvoorbeeld drie wisselaars de grond in gaan of vijf. De leidingen kunnen worden opgesplitst in separaat regelbare zones. In een boiler naast de pomp wordt heet water opgeslagen voor huishoudelijk gebruik en douche. Om snelle temperatuurswisselingen op te kunnen vangen, bevat het systeem een buffer. Door het gebruik van aardwarmte voor het verwarmen van huizen, is de bewoner het gehele jaar door verzekerd van warm tapwater en een constante, regelbare temperatuur door de hele woning

 

De toepassing van aardwarmte is niet alleen voordelig voor milieu en portemonnee, maar biedt eveneens voordelen op gebied van comfort: waar het systeem een ruimte in een koude periode aangenaam verwarmt, zorgt dezelfde techniek in de warmere periodes voor een prettige verkoeling .

Koelen met de verwarming…..

De bodemtemperatuur is in de zomer lager dan de temperatuur van uw woning. Met het koele water in het verwarmingssysteem wordt de ruimtetemperatuur verlaagd van bijvoorbeeld 26C naar 23C. Door het water in het verwarmingssysteem te laten circuleren en weer terug te voeren naar de bodem, wordt het door de omgeving opgewarmde water in de koude bodem weer afgekoeld en wordt het proces weer herhaald. De leidingen in het plafond (de vloerverwarmingen van de eerste verdieping) zorgen hierdoor voor een prettige verkoeling. Koude lucht zakt vanaf het plafond en daalt neer naar de vloer. Al is het buiten wekenlang bloedheet, binnen blijft het aangenaam; een ideale bijkomstigheid van het warmtepompsysteem, zonder dat het een cent extra kost.

Lucht/water warmtepompen

Een lucht/water warmtepomp haalt warmte ( = energie) uit de buitenlucht. Dit kan tot een temperatuur van maar liefst -20°C! Dit type warmtepompen is zeer geschikt voor toepassing in bestaande woningen, waar het vaak onmogelijk of onrendabel is om een horizontale of verticale bodemcollector te installeren. Er zijn namelijk geen ingrijpende aanpassingen, zoals een bronboring, voor nodig. Maar uiteraard kunnen lucht/water warmtepompen ook in nieuwbouw een uitstekende oplossing zijn!

 

Kiest u voor een NIBE lucht/water warmtepomp, dan kan uw energieverbruik voor verwarming, koeling en warmtapwater tot wel 40% dalen ten opzichte van systemen op basis van fossiele brandstoffen als aardgas of olie.

Werking lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp pompt in een gesloten circuit een koudemiddel rond. Het expansieventiel van de warmtepomp laat steeds een hoeveelheid van dit koudemiddel door naar de verdamper. In de verdamper neemt het koudemiddel zogenaamde laagwaardige warmte op uit de buitenlucht die over de verdamper wordt gevoerd. In de verdamper daalt de druk sterk, waardoor het koudemiddel gaat koken en verdampt tot het een gasvormige toestand bereikt.

De compressor van de warmtepomp zuigt het gas vervolgens aan en transporteert het naar de condensor. Tijdens dit proces nemen de druk en de temperatuur sterk toe. In de condensor koelt het gas af door het relatief koele water van uw cv-installatie. Hierdoor condenseert het gas en wordt het weer vloeibaar koudemiddel. Daarbij komt alle opgenomen warmte uit de buitenlucht en van de compressor weer vrij en wordt overgedragen op het circulerende water in het afgiftesysteem. Deze hoogwaardige warmte kan worden benut voor het verwarmen van tapwater, ruimteverwarming en zwembadverwarming.
Tot slot stroomt het vloeibare koudemiddel onder hoge druk terug naar het expansieventiel. Hier kan het weer verdampen en begint het gehele proces opnieuw.