Laadpalen

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

1. Wat kost het?

Als u een elektrische auto heeft, moet deze natuurlijk wel opgeladen worden. Er zijn verschillende mogelijkheden een oplaadpunt aan te vragen in de buurt van je huis.
WTI Duurzaam kan u hierbij helpen met het plaatsen van een laadpaal.
Wij zijn dealer van het merk Mennekes en kunnen u hierbij van deskundig advies voorzien.311510

Ook zijn er publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s door het hele land. Voor het opladen bij zo’n publieke laadpaal is wel een laadabonnement nodig. Met zo’n pas kun je stroom tanken. Voor de elektriciteit moet natuurlijk wel betaald worden. Naast abonnementskosten moet ook de stroom betaald worden, ook als je thuis oplaadt, de eigen stroomvoorziening.

2. Hoe veilig is het?

Door de verplichte volgorde van handelingen zijn er al de nodige risico’s uitgesloten. Zo moet je eerst de kabel op je auto aansluiten, en dan pas op het oplaadpunt. Daardoor loop je nooit met een stekker rond waar stroom op staat. Overigens staat die stroom normaal gesproken pas op de stekker vanaf het moment dat beide stekkers zijn aangesloten, en de stekker in de paal is vergrendeld. Daar kan dus in principe niets mis gaan. Wel kunnen mensen struikelen over de kabel, die moet je dus verstandig neerleggen. En je kunt in een verstrooide bui wegrijden terwijl je auto nog aan de paal hangt. Het systeem regelt dat de stroom dan wel onmiddellijk van de kabel gaat.

3. Wat heb je er voor nodig?                                                                     312420

Een elektrisch aangedreven auto, een e-laadpaal, de e-laadpas en de kabel. En dan zijn er hulpmiddelen, die het zoeken van een paal veel makkelijker maken. Bijvoorbeeld een app voor smartphones waar alle lokaties in zijn opgeslagen.

Of nog beter: een Layar-app. Voor wie dat niet meteen begrijpt: als je met de camera van bijvoorbeeld een iPhone naar de omgeving kijkt, kan Layar in dat camerabeeld aangeven waar interessante zaken staan. Zoals laadpalen. De afstand naar de betreffende paal wordt ook weergegeven. De Layar-app is er voor iPhone, iPad en Android.

Voor de bezitters van eenvoudige telefoons: er is ook gewoon een mobiele website waar de locaties van de oplaadpalen op vermeld staan.

Deze mobiele toepassingen vind je op oplaadpunten.nl en mobiel.oplaadpunten.nl.

 

4. Hoe lang duurt het?

Dat is afhankelijk van hoe leeg je accu’s zijn en hoe snel jouw auto kan laden. Thuis, met een 220 V-aansluiting, mag je rekenen op tot wel acht uur, bij een oplaadpunt een à twee uur, maar bij een snellaadpaal zoals die langs de snelweg komen, zou het in maximaal 30 minuten gepiept moeten zijn. Of je snel kunt laden, hangt wel van het type auto en accu af. Overigens gaat het laden van de eerste 60 à 70 procent sneller dan de rest, dus je hebt al snel een bruikbare lading als je niet meer heel ver hoeft.

318478

5. Kan iemand mijn stroom stelen?

In principe niet. Je meldt je aan bij zo’n paal met je e-laadpas. Als de computer van de paal die herkent, ontgrendelt het stopcontact en kun je de stekker in het stopcontact doen. Die wordt dan vergrendeld, daarna begint het laden. Zodra iemand tijdens het laden de stekker uit de auto trekt, stopt het hele proces. En dan kun je pas het laden herstarten of de stekker uit de paal halen, als je weer met de juiste pas komt.